Äktenskapsförord - tänk på detta

Går ni i tankar på att gifta er eller är ni redan äkta makar så finns det mycket att dela, både lyckliga stunder såväl som sorgliga. Men vad händer om ni väljer att gå skilda vägar? 

Äktenskapets avtal är äktenskapsförord

Det är inte bara giftemålet som kan ingås eller avtals mellan makar. Det finns fler kontrakt som kan vara bra att upprätta mellan make och maka. Här beskriver vi ett utav dom närmare.

Äktenskapsförord underlättar skilsmässan

Ett äktenskapsförord kan hjälpa er att på förhand bestämma vad som ska gälla om skilsmässan blir ett faktum. Att upprätta ett äktenskapsförord när man är på god fot med varandra är mycket lättare än att behöva gå in i en jobbig process där man ofta inte drar jämt och kanske till och med behöver ta till juridiska grepp för att lösa tilldelning av egendom.

Kan man skriva äktenskapsförord själv?

Det finns en uppfattning om att viktiga avtal endast får upprättas av kunniga jurister eller erfarna advokater, men det är fel. Vem som helst får faktiskt upprätta avtal som till exempel äktenskapsförord, men också andra typer av juridiska handlingar som gåvobrev, fullmakter, kontrakt av olika slag för fordon, saker med mera. Det finns en webbsida som heter äktenskapsförord.nu som innehåller väldigt mycket bra information och tips på man kan göra olika upprättanden.

äktenskapsförord i Word

Skriva direkt i Word eller likande program

Det finns inga regler för hur äktenskapsförord får skrivas. Förr i tiden så skrevs alla äktenskapshandlingar för hand. Det är innebörden, det vill säga det som de facto skrivs som är det viktiga. Man kan upprätta ett äktenskapsförord med papper och penna, ja till och med så skulle du kunna skriva ner allt på en pappersservett. Huvudsaken att det går att läsa och att det finns underskrifter från makarna så är det att betrakta som enn fullt giltig juridisk handling.

Men om äktenskapsförordet ska upprättas för hand så är det rekommenderat att använda ett datorprogram som Word eller liknande. Då blir det lätt att kunna gå tillbaka och ändra eventuella delar ifall det skulle behövas. Tänk på att inte använda alltför utstickande typsnitt och försök också att hålla en lämplig storlek på texten. Det är trots allt en viktig och formell handling som ska upprättas och då bör utseendet också kännas seriöst.


Använda en onlinetjänst

Sedan flera år tillbaka är det möjligt att upprätta äktenskapsförord online i olika e-tjänster. De flesta tjänsterna är enkla att använda och kräver inga juridiska förkunskaper och tar oftast inte mer än några minuter. När allt är ifyllt och klart så brukar äktenskapsförordet levereras i en pdf-fil till en angiven epostadress. En sådan e-tjänst är avtalshantering.nu som också håller låga priser. Andra leverantörer av onlinetjänster för avtalsskrivning tillhandahåller också juridisk rådgivning eller konsultation som kan beställas tillsammans med ett upprättande av äktenskapsförord eller helt fristående.

14 Dec 2022

Välkommen

Vi erbjuder högkvalitativa städtjänster för företag, föreningar och organisationer. Genom vårt engagemang för att leverera effektiva och skräddarsydda lösningar skapar vi en ren och välskött arbetsmiljö för alla våra kunder.

Evidentappen

Utforska vår Evidentapp och få tillgång till praktiska funktioner och verktyg i din mobil som gör städningen smidigare och ännu mer effektiv.
Ladda ner appen på Appstore Vår app på Google Play

Nyhetsbrev

Följ oss

Länkar

Vi stödjer/sponsrar

Certifieringar


UC-sigill
UC Guld - Högsta kreditvärdighet

Bisnod logo
Bisnode AAA - Bästa kreditvärdighet
Nordiskt Tillväxtcertifikat
Nordiskt Tillväxtcertifikat

Svanenmärket

Seviceföretagens märke

Hör av dig till oss för kostnadsfri genomgång av ert behov!